Pagrindinis Naujienos Ką Ivanas rado spintoje (ir kas įvyko paskui)

Ką Ivanas rado spintoje (ir kas įvyko paskui)


Lapkričio 19 dieną mūsų muziejuje įvyko istorinio kostiumo rekonstrukcijos projekto prezentacija. Šis projektas buvo paruoštas bendradarbiaujant su mados dizaineriu Ivanu Vladimirovu (Sofija, Ciurichas, Hamburgas, Viena, Vilnius).

Įkvėpimu meistrui tapo muziejuje saugomas XIX a. Iliustruotas mados žurnalas “Vestnik mody”. Šis periodinis leidinys (leistas 1885-1918 metais) informavo apie naujausią Paryžiaus madą, leidėjams tiesiogiai dirbant su „Le Moniteur de la Mode“ ir kitais prancūziškais mados žurnalais, kas leisdavo straipsnius ir iliustracijas publikuoti vienu metu su Paryžiaus mados žurnalais.

Remdamasis šio žurnalo (1889, № 1) iliustracijomis bei Markučių dvaro savininkės Varvaros Puškinos nuotraukomis, Ivanas Vladimirovas atkūrė moterišką kostiumą, kurio dėtelėse galime pastebėti tuo metu vykusio pokyčio moteriškos mados tendencijose žymes. XIX a. pabaigos moterų mados evoliucijoje mes sekame perėjimą nuo romantiškos ir trapios Viktorijos laikų moters, prie modernios, pažangios XX a. pradžios „naujosios moters“, kovojančios už savo teises ir keičiančios moteriškumo sampratos suvokimą visuomenėje.

Šiam kostiumui buvo naudojamos tradiciškai vyriškam švarkui naudotos medžiagos, o viršutinė jo dalis pasižymi vyriško švarko elementais. Nepaisant plintančio vyriškos aprangos elementų pasisavinimo, aprangoje vis dar buvo išlaikomas grakštumas, kurį demonstruoja užpakalinė sijono dalis, vadinta „kentauro“ siluetu. VIII amžiaus atgarsiai matomi ir švarko nugaroje – nors tuo metu jau buvo pradėta kalbėti apie neigiamą korsetų poveikį organizmui, aprangoje vis dar vyravo siaura talija. Tačiau Ivano kostiume ir šis elementas pabrėžia to meto moters dvasią – moterišką siluetą akcentuojančioms linijoms sukurti buvo panaudotas vyriškas kaklaraištis.

Dalinamės renginio akimirkomis ir dėkojame visiems dalyvavusiems.